Portfolio List

UCSF – Police Station
Mission Bay, San Francisco, CA

This project involves a 15,600 sq ft renovation and adaptation of the ground floor of an existing building. We are seeking to  consolidate the operational and administrative functions of the USCF Police Department into a single coherent location and seismically rate the building.

This complex project includes accommodations for field operations, investigations, interview rooms, public entrance lobby, 911 emergency communication facility, evidence rooms, internal affairs, patrol briefing, emergency operations center (EOC), armory, lockers, changing areas, administrative offices, and training facilities as well as a secure exterior yard for patrol cars with dedicated suspect and patrol staff entries.

Solas undertook a deep analysis of the client’s needs, weighing future staffing predictions to ensure this new station is equipped to manage it’s evolving roles. We are striving to provide high quality spaces that benefit from generous natural light without compromising security. This project is currently under review.

280 Freeway Competition
Mission Bay, San Francisco, CA

The goal of this competition was to overcome the barrier posed by the combination of the elevated 280 freeway and Caltrains surface rail line that crosses 16th at the main entry point to the new Mission Bay area of San Francisco. The competition brief posited a solution that would lower the train line into a tunnel and demolish the elevated freeway. Entrants were asked to design the interfaces with Mission Bay after these two elements were removed.

Solas retained the freeway as a pedestrianized street and park and kept the rail line in its current location. To overcome and exploit these “barriers”, we proposed a man made hill set at a pedestrian friendly slope that would rise up to the level of the freeway and drop back down on the other side. We believe this will provide permeability and connection to Mission Bay with the rail line running under this hill. Buildings would sit on this new terrain with sunken courts carved out of it. The project proposed a combination of public and affordable housing, civic buildings, and light industrial spaces set in the areas beneath the hill. These light industrial uses would be lit from the sunken courts above.

Housing Competition
Accra, Ghana

This competition required entrants to design affordable self-build houses—demountable and capable of relocation—for the burgeoning middle-class population in Accra, Ghana.